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Brazilian Supreme Court
concludes the discussion
about the inclusion of
ICMS in the PIS/COFINS
taxable basis

Mauri Bornia and Gabriel Caldiron Rezende of
Machado Associados discuss the final decision of
the Brazilian Federal Supreme Court, which settles,
once and for all, the discussion about the inclusion
of ICMS in the PIS/COFINS taxable basis.

0 n March 15 2017, the Full Bench of
the Brazilian Federal Supreme Court
(STF) ruled that the inclusion of the state
VAT (ICMS) on the social contributions
on gross revenue (PIS and COFINS) tax-
able basis is unconstitutional
(Extraordinary Appeal 574706).

To this effect, the STF concluded that,
although the ICMS is charged by the sell-
er as part of the sales price, such amounts
will be transferred to the state treasury
department and, therefore, will not be
added to the legal entity’s assets, thus not
falling within the legal concept of gross
revenue, which is the taxable basis for the
PIS/COFINS.

Despite such decision on the merits,
the Federal Revenue Service (RFB) did
not peacefully accept the outcome and
tried to reduce the financial impact of the
decision. To this effect, it issued Internal
Ruling 13,2018, in which it stated that
the STF would have understood that the
ICMS amount which does not compose
the PIS/COFINS taxable basis is the
ICMS monthly paid in cash after netting
credits and debts.

Note that the ICMS is a non-cumula-
tive tax, and thus the tax levied on taxed
acquisitions may be booked as credit to
offset against the debts calculated on the
taxpayers taxed transactions. Accordingly,
although the taxpayer indicates the ICMS
debts in its invoices, it must net the
monthly debts with the credits, so that:

e If the credits surpass the debts, no
ICMS payment in cash is due, and
credit amounts in excess may be
accrued for offsetting in the following
months; or

e If the debts surpass the credits, the tax-
payer must pay in cash the surpassed
debt amounts.

Based on this, Internal Ruling
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13,/2018 aims to reduce the financial
impact of the STF decision, as only ICMS
will be excluded from the PIS/COFINS
taxable basis when there is ICMS to be
paid in cash, which amount is smaller than
the ICMS levied on each transaction (indi-
cated in the invoice).

Furthermore, if the taxpayer has more
ICMS credits than debts (which is a com-
mon situation), there will be no amount
to be excluded from the contributions’
taxable basis.

Although the STF was clear that the
ICMS indicated in each invoice — regard-
less of the payment in cash after netting
credits and debts — should not be included
in the PIS/COFINS taxable basis, in
October 2017, the Attorney General of
the National Treasury (PGFN) filed a
motion for clarification to discuss this mat-
ter, among others.

Finally, after four years of waiting, on
March 13 2021, the STF judged the
motion for clarification, establishing that:
e The ICMS that is not included in the

PIS /COFINS taxable basis is the one

levied in each transaction, indicated in

the relevant invoice, regardless of the
credit and debt netting result; and

e The decision on the merits is effective
as of March 15 2017, except for law-
suits filed before this date. As a result,
the recovery of PIS /COFINS paid in
excess (with the ICMS in its taxable
basis) regarding taxable events before
March 15 2017, has been limited to
taxpayers that file lawsuits before that
date.

In view on this, the PGFEN issued
Opinion SEI 7698,/2021 /ME, accepting
the outcome of the judgment, and provid-
ed the following guidance for the RFB to
comply with the decision:

e All procedures, routines and regulations
relating to the collection of the
PIS/COFINS as of March 15 2017,
must be adjusted, in relation to all tax-
payers, considering the unconstitution-
ality recognised by the STF;

e Tax assessment notices should no
longer be issued contrary to the afore-
mentioned thesis established by the
STF; and

e The necessary measures must be taken
for the purpose of reviewing the tax
assessment notices and requests for
recovery of payments made in excess at
the administrative level, regardless of
the filing of judicial measures.
Although, technically, this is not a nec-

essary measure for the application of the

STF decision, this guidance is especially

relevant so that the RFB can begin to

observe the decision’s guidelines, includ-
ing for the purposes of request for recov-
ery of payments made in excess.
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With this decision and the PGFN
Opinion, the discussion at hand is finally
concluded in favour of all taxpayers, who
are legally able to not include the ICMS
indicated in their invoices in the
PIS/COFINS taxable basis from March
15 2017.
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